Αγχολυτικά Φυτά

Αισθάνεστε πιεσμένοι; Σταματήστε ό,τι κάνετε και μυρίστε ένα λεμόνι, ένα μάνγκο, λεβάντα ή άλλα αρωματικά φυτά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ιαπωνικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η εισπνοή ορισμένων αρωμάτων μεταβάλλει τη δραστηριότητα γονιδίων και τη χημεία του αίματος κατά τέτοιο τρόπο που μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι άνθρωποι μύριζαν από την αρχαιότητα αρωματικά φυτά προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους, να καταπολεμήσουν φλεγμονές και κατάθλιψη και να ηρεμήσουν ώστε να κοιμηθούν. Η αρωματοθεραπεία, η χρήση δηλαδή αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για τη βελτίωση της διάθεσης και της υγείας, αποτελεί σήμερα δημοφιλή μορφή της εναλλακτικής ιατρικής. Η λιναλοόλη, για παράδειγμα, αποτελεί μία από τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες ουσίες για την καταπράυνση του συναισθηματικού στρες, αν και ο ακριβής τρόπος που επιδρά στο ανθρώπινο σώμα παρέμενε μέχρι σήμερα μυστήριο.

Προσπαθώντας να λύσουν αυτό το μυστήριο, οι Ιάπωνες επιστήμονες εξέθεσαν στο εργαστήριο ποντίκια σε αγχογόνες συνθήκες με ταυτόχρονη εισπνοή ή όχι λιναλοόλης. Η εισπνοή λιναλοόλης μείωσε τα αυξημένα από το στρες επίπεδα ουδετερόφιλων και λεμφοκυττάρων -βασικών στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος- σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και τη δραστηριότητα άνω των 100 γονιδίων τα οποία ενεργοποιούνται υπερβολικά σε αγχογόνες συνθήκες.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε νέες αιματολογικές δοκιμασίες για τον εντοπισμό αρωμάτων που μπορούν να απαλύνουν το στρες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: healthview.gr


Warning: Table './healthyherbs/watchdog' is marked as crashed and should be repaired query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:351:\"Table './healthyherbs/accesslog' is marked as crashed and should be repaired\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values('Αγχολυτικά Φυτά', 'node/11', '', '54.198.246.164', 0, '2de75d3e9495edcb9e9b4d38d28c16de', 141, 1563677298)\";s:5:\"%file\";s:70:\"/var/www/healthyherbs.gr/httpdocs/modules/statistics/statistics.module\";s:5:\"%line\";i:64;}', 3, '', 'http://healthyherbs.gr/content/%CE%B1%CE%B3%C in /var/www/healthyherbs.gr/httpdocs/includes/database.mysql.inc on line 128